Wednesday, December 29, 2010

Welcome 2011, Bubye 2010


Entri ketinggalan zaman. Huh! tak kesah la, janji ade entry,keke


azam 2010 dh tercapai ke?nampaknye azam nk mencari kerja tetap masih belum tercapai, saye masih di sini, alhamdulillah PM umumkan yang kami akan sambung lagi 1 tahun yang sepatutnye kontrak kami berakhir 31 Disember 2010. jadi azam ini akan ku angkot ke tahun 2011. supaya tercapai hendaknye azam ni. aminnn..


Alhamdulillah, syukur tahun 2010 menjadi tahun yang kedua ku yang paling bahagia setelah tahun 2009, saye bergelar seorang isteri, dan untuk tahun 2010 saye bergelar seorang ibu..


5 Disember 2009



3 September 2o10

happy with my new life, with my son, yg dh masuk 4 bulan 3 jan aritu, mcm2 peel skang..tp arini die batuk! isk....sedih, tgk die batuk..jgn la jd mcm 2 bulan lalu...hopefully esok lusa sihat hendaknya. amin...


Wednesday, December 15, 2010

Jom Jom Jom

jom singgah Shawls Collection =) cuci mate je pn takpe

Tuesday, November 30, 2010

Berhabuk, berdebu, berkerak :)

wahhh..lamenye tak hapdet..sgt bz menjadi seorang ibu..ahaks,yola tu.. padahal, Fb online je.
.tp nak mengarang ni terus jadi bz, tepu sket, no idea..

actually, hari ni 1st day keje setelah 3 bulan bercuti..kenape 3 bulan?sbb saye amik extra 1 month..huhuhu..seronok! seronok lagi kalo amik lg extraaa.. tp saye sedar.. hidup ni perlukan duit..kalo asik nk extra je, no money la jawapnyer.. so, nak tanak, suke tak suke..kene la bekerja mencari sesuap nasi..ecehh..

sekejap je rase dah nak masuk 3 bulan ank bujang saye.. seronok tgk perkembangan die..dah pandai bersembang, bergelak ketawe bile di agah..sgt2 rindu kan die bile kat opis ni..nasib la mak yang jage..tak la risau kan die..sbb die dah biase dgn atok dan opah nye..lega sikit hati ni..

eh, saye lupe la nk perkenal kan die..heheh, name diberi Khalish Rizqin b. Mohd Nazmi.. lahir 3/9/10, 2.9kg.. lagi 2 hari nak masuk 3 bulan.. berat sebulan 4.3kg, 2 bulan = 6.0kg, mgu lepas 6.7kg..kite tgk berape pule berat die 3 bulan ni..semakin sihat anak mama, alhamdulillah..cume las 2 weeks dia tak berape sehat :(( batuk dan berkahak.. kene admit ward..nnt la saye cite detail ttg ni ye.. insyaAllah hehe.. hopefully anak mama sihat walafiat, jadi anak yg soleh, beriman, bijak dan hormat kedua ibu bapa dan org tua..amin...

Sunday, September 12, 2010

3 September 2010 | 9.27mlm

Alhamdulillah syukur.... selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada 03.09.2010 jam 9.27mlm 2.97kg di Hospital Pakar Al-Islam Kg Baru..syukur yg tak terhingga atas kurniaan ALLAH =)






Thursday, August 26, 2010

36 weeks suda ~

alhamdulillah sudah 36 weeks usia baby dlm perot ni..cepat je rase mase berlalu kan.. tgl lagi beberape hari nk ke due date.. 19/9/2010, tapi saye pesan kat baby, takyah la tgu due date, nk kuar time Merdeka pn di alu2kan..hehe..
bukan pe, sbb stat bulan 9 ni huby akan berpindah opis ke Damansara..waduh! jauh...time nk pg pagi2 tu, ok la lagi..nak balik tu kalo nk tgu die, berjinggut nak sampai ke pusat bandaraya ni..iskkk...rase mcam nak stat cuti awal..tp tatau la...pening2..mtk2 la permohonan tangguh sampai wife die ni bersalin di luluskan Ketua Jabatan die nnt..amin...
Alhamdulillah,xlupe nak memanjatkan syukur kepada Allah s.w.t sbb murahkan rezeki kami..hubby dah dinaikkan pangkat. rezeki baby org kate :) itu sbb la die kene transfer ke Damansara nun...
erm, baby sihat alhamdulillah, cian die kene berpose, tp takpela.latihan dr dlm perot ek cayang..kdg2 ngamuk jugak die. keraskan bdn. tp yg paling ketare slalu sedu. hehe. comey mmg comey la, tapi sehari 2,3 kali sedu. adui, mama die ni mmg kurang minum air la. buke pose sedap minum air manisss2 je..hehe. sori ye cayang..=)
hurm, las week checkup baby dah 2.5kg. uu..tatau la next checkup bape kg plak berat baby ni. org kate sedu cepat besa.hehehe.
akan update later.. semoga dipermudahkan dan kedua2 nya selamat ye.. amin..

Sunday, August 1, 2010

Kelas Coklat 01 Ogos 2010


Semalam, dengan bestnye saye pegi kelas belajar membuat coklat :) hehe.. btw, before ni pn dh penah buat utk doorgift mase wedding saye las year..tp itu hanye basic dan memandai2 je buat.. ;p ni konon2 nk menambah skill la yg tak seberape ni..

saye gi kelas kak Norizan di Wangsamaju , sgt2 besh dan cikgu yg baik berkongsi ilmu..dengan 2 org kawan yg join kelas ni.. even baru jumpe, dgt hapening la kelas smlm.. belaja cara2 nk temper coklat dengan betol, menghias.. tp disebabkan kepenatan, hias pn tah pape jadi tah.. :p kelas bermula jam 10, habis 7.30pm..hehe, lame gile kan.. pinggang dh sakit ya amat.. baby pn asik mengeras jek.. tak larat dh la ye baby..lame toi mama ni belaja, tak pandai wat gak tatau la..


oklah, nk share gambar coklat2 yg tak seberape.. ade yg terlupe amik la picture..rase dh amik sume dh.. ade juge yg tertinggal.. pasni nk praktik kan lagi kat umah.. so, if ade org order, konfiden sket kan nk jual :))








coklat oreo



coklat oreo lagik



Note: kamera hp je ni..sori la kurang menarik gambar nye :p

Monday, July 26, 2010

Admitted!~


omaigad! huhu.. 1st time dlm seumur hidup saye dimasukkan ke ward..
bukan nk bersalin dh tau..tp disbbkan problem infection air kencing..kencong kotorr....Puncanya??? hihi, kurang minum air masak :P biase la tu..nafsu terhadap air masak semakin menurun..ha!amik..padan muke kat diri sndiri ;p


ceritenye begini, hari Selasa bersamaan 20/7/2010, saye checkup seperti biase untuk 31weeks, time tu saye chekcup dgn Docter Ros, mmg doc ros ada war2kan saye ade kencing kotor n die bagi 1 ubat antibiotik, n nasihatkan minum air sebanyak mungkin.. :p ok, noted! itu je la untuk hari tu, saye boleh pulang ke opis spt biase.

baby pn dh 1.6kg..las scan 1.1kg masa 28weeks..
3 minggu naik 0.5kg je baby?? haih., berat mama 3mgu naik 3kg. ups!! keke
camne baby 3mgu baru naik 0.5kg?diet ke?aiya..takmo diet2 la cayang.. :p
then, pada hari kejadian,iaitu keesokkan harinye, Rabu (21/7/2010)
, pagi2 saye sakit perot, mlm tak tidur lena sbb perot saket! sampai opis masih saket! nk tidur tak boleh, baring tak boleh.. tapi baby aktif dlm perot ni..tp disbbkan risau saye bagi masa kat perot ni sampai tengahari, if saket jugak akan ke hospital. husband awal2 dh ajak pegi, tapi takmo la kot boleh ilang ke.


tp, smpai pukul 12.15 tghari, perot ni maseh saket, then kami pn bergegas ke klinik pusrawi pada mulanya! tp tutup la plak..dan dan elektrik takde plak.. so terus la kami ke Hosp Pakar Al-islam, sampai kaunter bagitau nurse, perot sakit, die tanye dah kuar tanda ke?alamak! berdebar dengar soalan tu..
"belum, tapi perot saket, nak jumpe docter"
alhamdulillah docter ada, docter norlida..saye pn disuruh pg wat urine test, CTG..siap wat ctg lagi..huhu..slalu org wat bile rase contraction. maybe nak check saket perot sbb contraction ke sbb lain.
then, masuk2 bilek docter, terus docter kate, "ade kencing kotor!
so, tahan ward la ek..kite bersihkan.. takot effect baby"
GULP!! :S redha je la.. huhuhu..
ape2 pn takpe..asalkan baby sihat dan selamat


admitted time baby 31weeks, sgt2 risau hokeh! tp alhamdulillah baby sihat, maknye yang tak sihat. bak kate dokter la. so, mak nye kene la masuk ward utk memulihkan problem kencing kotor ni..drip air dekat 5 botol. jenuh haku ke toilet mengusung troli itu..1st time jugak dimasukkan air, dicucuk jarum yg tak kuar2 smpai 3 hari. antibiotik pn docter bagi.






**tgn membengkak dengan jayenye**


cuci mate sikit ngan makanan kat opis..time brekpes je smpat snap! time lunch n dinner, dh ngap dulu..lupe nak snap gambar.. keke




....................................

terima kaseh yg tak terhinggaaaa kepada husband ku..kerana even demam, sudi teman wife mu ini.. :) tgk tu tido keletihan dan kedemaman. heheee...

pemandangan yang tak seberape..hehe.. nampak pulak bangunan tmpat keje aka menara TIMA dari tingkap tu..

ari jumaat discharge dari hospital..uii, siyes bosan dok spital ni kan.. huhu

so, akan follwup pada 4/8/10 nnt 34weeks.. hopefully time tu dh bersih la sumenye :))

Monday, July 12, 2010

30 weeks pregnancy

sedar x sedar..kejap je 30 minggu dh.. tinggal lagi 10 minggu je.. if si comel ni nk kuar awal sket, tak smpai la 40 minggu, tp hopefully die kuar 36minggu ke atas..tu mmg time2 die kan..sume dah develop dgn stabil.. lame gile tak update..hehe... virus malas menyerang :)
Las week saye sekali lagi ke Hospital Pakar Al-islam, Kg baru untuk follow up.. alhamdulillah, kadar air ketuban dh cukup ikot kate Doc Ros. kali ni yg check saye doc ros..ala.. lembut sgt doc ni tauu.. rajin bercerite.. mintak2 next checkup dengan die jugak..sbb die janji nk wat 3D untuk saye. aritu tak dpt sbb bilik tu machine zaman dlu2 katenye..heheh..tuannye sayang nk trade in.. Doc ros pn bgtau, insyaAllah baby boy..spt yang saye cerite dalam post sblm ni.. tak kesah, asal baby dan saye selamat dan sihat..
Dah nak dekat due ni, mcm2 saye pikir kadang2 tak sabar nk bersalin, kadang2 takot.. macam2.. lagi2 plak bersalin time org beraye..huhu..puase ni pn saye dah sarat..harap2 sangat saye larat la puase if tak full pn..hehe..jenuh la nk gnti tahun depan..tp ape saje demi baby ku..ahaksss!~ jgn muntah hoke..betol ni..seikhlas hati.. :)) sayang sangat baby! jage diri bebaik dlm perot ni tauu!

Sunday, June 13, 2010

Hospital Pakar AL-Islam


4 June 2010,


Pagi tu saye fon Hospital Pakar Al-Islam Kg Baru, untuk wat appointment ngn Doc Ros atau Doc Norlida..tp yg ade doc norlida.. dan nasib baik, saye bgtau prob n ade refer leter, saye leh la jumpe..if not, appointment dh penuh time tu.. nasib baik juga doc baik hati :)) nasib GL pn siap cepat, kami pn bergegas la pegi.. sampai tunggu dalam 10 minit, doc panggil masuk..n di interview serbe sedikit..doc cek nadi..n die tanye, slalu berdebar2 tak..saye pn jawap, kadang2.. so doc soh baring utk cek baby plak.. sbb die kate perot saye nmpak kecik utk usia 6 bln..haih..sgt berdebar..


bile doc ukur kepala, badan, kaki sume, doc ckp same ngan umur..alhamdulillah..lega rasenye..tp doc ckp mmg nmpak kekurangan air ketuban tu..so doc akan bg ubat, dan akan di follow up dlm mase sebulan.. dan doc kate dah nampak gender baby............... :) hehhe..insyaAllah menurut doc,

tp..akan double confirm nnt..doc ade tunjuk bird die..tp saye tak bape nampak la..xpuas ati plak.. so, saye kene menjage kesihatan ngan baik supaya air ketuban saye cukup dan baby saye sihat..mak nye juga sihat.. :))

Friday, June 4, 2010

Alkisah 3 June 2010

Semalam bersamaan 3 Jun 2010, perot saye sakit dr pagi smpai la ke mlm...saye pn tatau kenape..sakit, yg menyebabkan saye jalan slow n nk jln bongkok je rase..tatau nk gambarkan rase sakit tu, tp rase mcm sakit yg saye alami kalau saye sakit blakang. Incik husband plak OT smlm smpai 7.15, slalu saye gagah perkasa jalan ke Sogo, cuci mate..cuci duit..smbil tgu incik husband pulang..

tp smlm, saye sgt2 tak larat..jalan sket, duduk, asal nmpak kerusi, duduk..sampaikan tmpat parent tgu anak2 main mcm playground kat Level baju kanak2 tu pn saye TERJAH..huhuhu. dan balik tu Incik husband ajak gi Klinik yg biase saye checkup..risau kalau ade ape2..mule2 saye kate tak payah, tp tibe2 terdetik nk pg cek, hehe..terpakse die U-Turn balik..sampai2, bgtau doc masalah, doc scan..dan tgk baby sihat..aktif..alhamdulillah..tapi yg tak beshnye... doc ckp nampak mcm air ketuban kurang..so risau baby tak dpt gerak byk..SGT2 RISAU HOKEHH..isk2..erm..doc trus wat refer ke Specialist..

balik tu, husband trus cek intenet nk tau cmne nk atasi, ade yg soh minum air masak byk n air kelape, dan malam td jugak bergelen2 air masak saye minum, sampai sblm tidor 5-6 kali ke toilet..adeh.. hopefully sgt, lepas ni air ketuban akan mencukup utk baby..dan sihat due2nye..amin..

oklah..nnt saye hapdet plak ape kate docter pakar yg sy jumpe arini ye... dadaaaa~

Wednesday, June 2, 2010

blog berkarat2!


haihh~ kenape skang mood menulih ilang begitu saje? siyesss takde mood nk stat..tp ari ni saye gagahi jua menuleh blog yg dh berkarat ni.. ape nk stat cite ek? hurm..dh ilang skil menulih blog ni..ceh! mcm la b4 ni terer sgt.. ahakss..


hokehla..1st of all nk wish Selamat Pengantin Baru kat teman ku yg bernama Fara dgn pasangannya Firdaus..huhu.. nk dekat sebulan dh dorang kawen, 8 May 2010 aritu..tp sbb baru arini rajin, arini la announce kt blog.. heee.. yg frustnyer....... saye tak dapat tangkap gambar ngn tepanten sorang tu..! haihhhh...rugi2!! dh la tepanten tu sgt2 cantek.. terlampau ramai nk tgkp gmba ngn raja sehari dan saye & asben tak mampu nk tgu lame2 sbb kami dtg dgn baby, ank abg ipar saye..dorg sume dh tgu dlm kete, kesian memikirkan panas n watever yg dtg dlm pikiran, kami pn berlalu tanpe ade gambar ngn tepanten! isk isk... T____T xpela, nk wat cmne..dh pn berlalu dan semoga mereka berbahagia hingga ke anak cucu dan akhir hayat..aminnnn.. psst:: Fara, jage diri + dak kecik tu elok2 ek..heee...

Kedua2 tepanten kat pelamin yg tersergam indah


tgk tu ramainye peminat sdg menunggu huhu



Thursday, April 15, 2010

Birthday Mama~

Semalam Birthday mama..my mil.. abg ipar saye dh belikan Kek Secret Recipe..Tiramisu ape tah..huhu.. after maghrib sesi memotong kek bersame2 dak2 kecik seramai 7 orang dimulakan..hehe..bygkan betapa kecohnye dgn 7 org dak kecik tu...


hap+pening sungguh!huhuhu..



gambar ni dh cuba di rotate beberapa kali..tapi masih seperti ini bila di upload, nasib la.males nak layan dh.





itu die budak suke bogel!

tgk lilin bulat mate..hehe

yg sbelah mama tu, hilyah tgh tadah tangan bace doa..si kecik before khayra..
skang die sgt sensitip, sbb sume layan khayra zara,tak layan die sgt. die sgt manje ngn saye dan hubby.tapi bile ade khayra kdg2 terlupe gak kat die..:p
hubby saye jd mangse utk amik hati die.. :D
*****************************************************************
huhu..after tu sesi makan..tak smpat tgkp gmbar sbb pening dgn dak2 sume tu bershuffle..
lepas sume balik, kami bersiap2 ke kedai makan kesukaan famili ku ini.. kali ke 2 ke situ..di recommend oleh kawan kakak. kedai Sri Banjar Ikan Bakar. tp kiteorg panggil kedai lala..sbb lala die sedap. Lala masak Kam Hiong. tp malangnye smlm smpai2 agak lewat, lalalalala dh abih..spt takde makne ke kedai itu..yela, kiteorg pggil kan kedai lala,if takde lala.....isk..T_T dan memang saye mengidam nk mkn lala die tu.. kesimpulannya, akan ku repeat ke kedai tu..mlm ni jugak! hahaha..tak smpat snap gmbar..sbb kelaparan..hehe.
Menu semalam:
Ikan Pari(tuka) aka anak ikan pari - Feedback: tak sesedap ikan pari(isi) yg kiteorg order 1st time ari tu.
Sotong masak Kam Hiong - Feedback: tak sesedap Lala masak Kam Hiong
Sayur Kailan Ikan Masin - Feedback: takde perasaan..:p
Conclusion: pasni HARUS order:
Ikan Pari (isi) - 2 pinggan
Lala Masak Kam Hiong - 2 pinggan ---> \(^-^)/

Jumaat 16 April 2010

Hari ni baby saye sudah 17weeks.. sgt tak sabar nk tau gender diee..huhu..ramai yg dh bertanye..dh tau dh boy ke girl?hurm..lum tau lagi.. ari tu doc tak cube nk tgk pon, sbb kate die kecik lagi.. jgn risau ye..nnt saye akan kabarkan baby sy ni prince ke princess .. :)
mgu ni saye selalu sakit kepale..pening, lenguh kaki, lenguh blakang..mcm kawan2 saya termasuk Linda slalu ckp, saye ni kuat sbb boleh la lagi nk berjalan2 utk lunch hour or window2 shopping.. haha. sbenanye tak jugak. saye tak suke melayan bende2 ni..kalo sikit2 tu saye gagahkan jugak. sbb if saye layan kan, saye akan rase lagi sakit dan stress... tapi kalo dah tak tahan sgt tu, then saye perlu berehat.. spt yg saye buat pagi2.huhu.smpai opis saye akan tidor dlu kat surau..mase tak tentu..sbb ikot suke bile mate ni tak larat or ngntok.
mcm pagi ni saye tak ngantok, tp kepale saye pening.. stat ptg smlm pening yg teramat..ptg smlm lagi truk kot, bile saye tunduk bawah, dan angkt semula kepale ni terase berpusing2 je sekeliling ni...nasib hubby tak OT smlm. smpai umah ingat nk tido skejap, tapi ade baby khayra zara syiok plak melayan kerenah budak ni. baru 4 bulan,tp dh mcm budak besa..huhu..suke bile bogel..hahaha..tetttttttttt...sensored plak! kecik lagi takpekan..bile bogel, die akan joget2 dan senyum kat sume orang..hehe.comey2..jd tak sabar nk tgu baby dlm perot mummy ni kuar.. hopefully ank mumy sihat sempurna dan selamat..aminn..

Tuesday, April 13, 2010

Tidak Selesa~

haishh..ari ni perot sgt tidak selesa..mcm penuh semacam jek.. nak dok bersandar, takot plak org ckp..eh, rilex sgt dak ni..dok mcm bos.. dok kedepan menghadap pc ni lenguh plak..adoi..pg td pegi beli sarapan, perot terase terhuyung hayang ke kiri kanan.. terpakse la saye jalan slow-slow..pg td brekpes bihun goreng+telur mate+air laice.hikhik..pagi2 teringin nk minum laici. td ade rase samting in perot..tp slalu kat opis je die aktif..huhuhu..time dh mlm, org soh tunjuk sket kat papa die..takmo plak.malu lagi kot.
tp awal2 ni saye sgt kompius dgn pergerakan baby ni..kadang2 mcm geli2 je. kadang mcm die bergolek dgn laju dlm perot ni. tp betol ke tu baby..tu yg slalu saye tanye n kompius..tak sabar nk tau gender baby, nk shopping..tp org kate tak elok shoppe awal sgt. tp ade kate kalo ade sale, beli je..leh jimat. which one is better? anyone?

Tuesday, April 6, 2010

Update 16 weeks~

kenape la skang sgt mls menaip nk update blog ni..huhuhu..pagi2 ni nk merajinkan diri la cite sal cite yg dh basi..
***************************
so, nk cite sal baby lagi la.xde cite lain pon nk stori..
mcm yg saye stori dlm previous n3, saye pg checkup buat pertame kalinye..
first2, doc soh saye baring n die cek perot..tekan2 perot..senak gak la.
dan doc ckp, dh mcm 18 mgu ni..ok, takpe..kite scan dlu nk ukur die lagi nk tgk die mcm mane..
hehe..tu saat yg paling saye nnt2kan..
dh soh hubby standby ngn hp utk record ape ank mummy ni buat..hehe..
aritu tak smpat nk record, lupe n teruja..time tu syg tak record, sbb time tu die sgttt aktif..
tapi kali ni..die s.l.e.e.p laa...huhu..dapnye die tido..doc kejut pon takmo bangun..
lega dapat tgk die membesar, sihat dan dah ada tulang belakang, nmpak jantung berdegup2..comey lg..doc kate lum leh nmpak jantina lagi..sbb tecik lagi dak ni..
so, die tido dr awal scan smpai abih, so yg hubby record hanya die tido.hehe.
next checkup jgn la tido syg....mummy nk tgk menari2 cam aritu.. =)
oklah..tu je la cite tentang baby dlm perot ku ini..
tekanan drh ok, air kencing ok..berat naik 0.5kg..huhu..dh 56kg berat ku.. ahakss..gumuk..
time nk amik drh, urat tak timbul2..haish..mmg saye mempunyai mslh nk cr urat ni.
akhirnye pas cari2, doc cocok kat lengan dan saye tak pandang langsung saat die mencucuk jarum tu. yg saye tau, saye tanye doc kuar drh tak?huhu. las2 tak kuar drh sikit pon..ishk2..
tak sbr nk checkup next month, moga jantina ank mummy ni dh nmpak =)
jgn shy2 tau baby..kasi tunjuk! hehehe
******************************************************************
Notes: semoga saya menjadi lebih rajin pasni nk update blog (^-^)

Monday, March 29, 2010

Blog sudah berhabuk2..

hui.........lame gile tak hapdet blog..berhabuk2 sudah..hehehe...
kemalasan melanda.. kenape malas?saye pon tatau..hukhuk..
ni nak apdet ape ek?byk cite..tp tatau nk stat yg mane..
kite stat dgn blog bisnes saye la..saye dah apdet dgn stok baru :)
jemput2 la singgah..
ShawlsCollection <-- klik je..cuci mate pon takpe (^-^)
kalo ade yg berkenan, fill je form tu..
2nd nk cite progress sbg preggy women :)
ari ni baby saye dah berusia 15 mgu 2 hari
hopefully die sihat membesar dengan sempurna
tak sbar nk tgk die lagi..sabtu ni saye ade appointment checkup untuk pertame kalinye..
sgt xsabarrrr nk tgk dieee.. rindu.. ari tu las scan baby sgt aktif..berpusing sane sini, joget..smpai papa die tergamam, nk amik gambar pon jd lupe..hehe..
doc pon ckp, aktif baby awk ni..hehe, asal baby sihat kan baby..
1st time secare jelasnye saye nampak jantung die berdegup2..
itu yg 1st kali saye tanye doc, jantung baby mane..hehe..
rinduu nk tgk die lagi.. :')

Sunday, February 28, 2010

Hye sume =)

setelah lame menyepi, ari ni nk wat n3..huhu.

bz las week takde kat opis n tak berape sihat.

ari ni ade kat opis nk menghabihkan keje2 tertunggak, sbb kamis da nak pigi bercuti :))

mengambil kesempatan ni nk post n3 sket..

...


Sabtu hari tu saye ke Kalumpang Resot. Family day opis hubby ku. bertemakan Back to Nature, seswai la buat kat situ. penuh dgn tumbuhan2an dan pokok2. ade sungai boleh mandi manda. tapi sayang nye saye tidak dibenarkan mandi..isk2. dah la ari panas after family day tu, hubby dan kawan2 dh berendam sakan, saye kene la rendam kaki je.kaki je la sejuk.
...
sbb org kate tak elok berendam or swimming time pregnant. tatau nape. mungkin bb tatau swim lagi kot. hehe. kot sape2 ade pendapat tentang ni, share2 la kat sini. sbb saye mmg takde idea kenape takleh mandi sungai or laut time preggy ni..





n dikesempatan ini, saye nak war2kan yg saye dh update Shawls Collection saye :) pelbagai jenis shawls menarik and gorgeous tauu! murah2 je. jom la singgah =)

okies, till jumpe next entry yaa ~ daa~


Sunday, February 21, 2010

Pulih

Blog saye baru pulih. tp byk bende dh ilang. huhu. nk kene cari semule. sori ye kawan2 yg saye dh link tu.nnt saye link balik.

tapi kan, kenape nuff saye asik tido je ek? takmo iklan dh kat page saye ek??hukhuk =( sampai ati kan.

okeyla, nk bawa diri dulu, jumpe lagi dlm n3 berikutnye daaaa~

Thursday, February 18, 2010

Ape dah Jadi????

adoi..ape jadi ngan template saye ni..isk..tu la memandai nk tuka..pening tol nk cari template yg ok ni..isk..

korang takde ke web yg ade template cun2 n senang nk upload???tolon leee...


cuti raye cine saye ke mane?

KUALE LUMPUR - LUMUT - KUALE KANGSAR- KUALE LUMPUR

hehe..beshh..nnt saye uplod gamba..kabel tak bawak. ari ni plak superb bz kat opis ni. time ade kat opis ni takde org nk carik pon kan. time takde bertalu2 fon berbunyik. tah phm aku! huh! mmg bzz...

tapi, tak bape nk bes la cuti kali ni. panas terik dan saye diserang ruam2..huu,abih badan ku. mcm terbakar dah akibat menggaru. EH! layan pe garu2 ni. layan gak la azab nye kan. boh ubat mlm td rase nk menangis dh terlampau pedih akibat menggaru. hekhek. padan muke kat diri sendiri. sampai tertidur sbb telampau pedih. isk isk. tp tak penah menyesal menggaru. ari ni gatal, garu2 lagi.hakhak...

gi jumpe doc ptg smlm, doc kate "saye bg ubat . tgk kalo die susut, sbb skang ni musim panas, tatau la ni alah ke x. ramai gak nak ruam time2 skang ni. kalao alah, maknenye sampai bersalin la awk kene ruam ni".huuu..tunggu dan lihat je la...

Wednesday, February 10, 2010

Dolu-dolu..


hari ni tergerak ati nk bukak Friendster semula setelah berkurun2 lamenye tak bukak. nasib baik masih ingat pasword. banyak gamba2 dulu, buat saye teringat zmn mude2 bercinta ngn hubby.hehe. alhamdulillah, akhirnye sah menjadi suami. jumpe jugak gmba kek saye buat khas utk die :)



kek coklat saye buat ..hehe
yg paling sedih ade plak gamba kucing kesayangan saye 'tami'. dh meninggalkan saye setahun lebih dh kot. tak penah saye ngn mak saye menangis sbb kucing mati. tapi tami ni membuatkan air mate saye turun berhari2 lepas pemergian die. mmg sgt rapat n manjeee ngn family kiteorg. die la teman mak saye mase mak saye sorang2 kat umah. mak dah pencen time tu.hehe.die nakal, pening jugak mak saye layan. tp sbb die manje..nakal die sume jadi tak kesah.



balik je keje mesti saye main2 ngn die dlu, die menyorok dalam pasu, sume keletah die saye terbayang lagi..isk, sedih bile teringat saat2 las b4 die pegi. :(( smpai ari ni kdg2 saye teringat kat die, saye slalu ckp kat hubby 'Rindu tami la...' dan die slalu jawap ' abg kan ade' (^_-) nk mengalir airmate mase ngah taip kesah ni..hukhuk




nie la die tami ..(-_-)



kejap sangat die ngan kiteorg, actually tami ni saye jumpe dalam kotak org buang mase pg slyg mall ngn hubby *mase tu bf gf lagi kot* dlm kotak tu rasenye ade dlm 5 ekor..sume itam..hehe..tp yg sekor ni paling bising.saye kesian sgt ngan dorg, jadi saye amik la sekor yang macam aktif gile, mcm merayu2 je die. bawak balik. mase tu kecik lagiii..mate pon belum bukak sepenuhnye.

balik2, saye kesian plak die takde kawan, ajak hubby gi balik kat situ ingat nk amik lagi sekor, tgk2 kotak2 tu dh ilang.haik..takpela, so saye bela die je la.hehe.nnt saye uplod lagi gmba die mase kecik2.sgt comey n kuat gigit. bulu gebu dh tau time kecik2.macam hamster pon ade. :) rinduuu sangat kat die..(-_-)

Tuesday, February 9, 2010

A bit Confiusinggg.

Semalam saye ke Klinik PUSRAWI buat pertame kalinye untuk cek perot saye yg hari2 sakit. psttt..bukan pertame kali gi Klinik, pertame kali ke PUSRAWI. baru soh hubby tuka panel Klinik yg cekik drh tu, scan biase mengalahkan scan 4D..smpai 100++ termasuk rundingan yg tah pape tu..ish..so saye mengambil keputusan bijak dengan membuang panel itu dr list kami.hekhekhek. pdn muke.

saye sebenanye takmo dah gi klinik, sbb slalu sgt saye gi klinik. takot lak opis hubby ku quiry nape slalu sgt minah ni gi klinik. tp sbb org kate ank 1st kene jage, so dengan rela hatinye smlm saye pg lah..quiry pon quiry la. hubby pon nk gi amik ubat, so sekali harung je la.

So, smlm scan mmg sgt JELAS dh nmpak bentuk mcm kacang, tp bile dokter tu ukur 7 minggu..haik! las 2 weeks dokter klinik tutttt pon ukur 7 minggu, tp mase tu mmg tak nmpak ape2 di dalam kantung tu..cume die ukur 7 minggu dan ukur lagi skali 6 minggu. macam mane tu? dan die ckp dh ade hearbeat.saye pon iyekan je la..sbb die dokter kan. dokter smlm pon takleh nk bg ape2 komen, sbb die kate;
"if awak 1st time scan kat sini, saye boleh cakap baby sume ok, sumeee ok. tapi sbb before ni awk dah scan, dokter tu bgtau las 2 weeks pon 7 mgu jugak and dah ade heartbeat saye takleh nk cakap ape2. awak gi scan tempat ari tu, or dtg lagi 2 mgu kat sini nak tau perkembangan baby macam mane k dan nnt bawak skali print scan kat klinik aritu .."


aisehh! ape yg berlaku ni. tapi saye sedikit lega sbb akhirnye dh nampak seketol die kat situ.hehe. Hopefully yg teramat sangat, lagi 2 minggu akan nampak lebih jelas dan baby berkembang dengan sihat,baik dan sempurna..Aminnn...

bukan kembar tau.view 2x dokter tu buat :p

Lecka Lecka

hehe..saye ade kegemaran terbaru..aiskrim strawbery dr Lecka Lecka..sedappppppp!!!



hari isnin ari tu ondaway berjalan ke ofis hubby singgah SOGO, dan singgah trus Lecka Lecka.. actually b4 ni tak penah pn makan. dan saye terus pilih perasa strawberry. sedap smpai tak sempat nk tgu hubby bg rase.hehe
dan semalam saye beli lagi :) beli yg sederhana, dan bleh bg hubby rase. hehe. tp die rase sikit je. yg lain saye abihkan.. hehe..ni picture yg sempat snap smlm.

Monday, February 8, 2010

Susu Anmum


Saya dah stat minum susu ANMUM Materna..tapi main ngelat ket. beli chocolate.huhu. tak kesah pon kan? janji susu namenye. :p kalao chocolate, sedap n laju ket minum. kalau plain, takot segelas 2 tak lalu dh :[ setiap hari ikotkan minum 2 gelas, tapi kalau weekdays saye tak sempat pon nk minum pagi2 b4 gi keje tu. gerak dr umah 6.40am. tak sempat pon nak buat. weekend mmg minum 2x la. breakfast skali, dinner skali :)
untuk2 ibu mengandung, cuba la minum anmum. tapi menurut kata kawan saye Nieda, tanye dlu dokter, jgn macam saye. main redah minum je.
  • ia bagus untuk perkembangan fetus.
  • mempunyai calcium yang baik utk tulang, sbb baby ni akan amik calcium kite. so kite perlukan lebih sikit calcium dr biase.
  • ade asid folic, Gangliosides, dan Essential Fatty Acids

What makes good brain food for baby in tummy?

Folic acid: Folic acid is an essential B vitamin that pregnant women need to reduce the risks of brain and spinal defects in their children. The fact is everyone needs folic acid as it helps the body make new cells. For pregnant women, the need increases because folic acid also helps to combat anaemia, miscarriages and premature deliveries. However, in reality, only 3 out of 5 women get sufficient folic acid during their pregnancies. So it’s important for you to up your folic acid needs and you can find this essential nutrient in leafy green vegetables, dried beans, peas and of course, Anmum milk.

Gangliosides: Gangliosides are lipids that help in the development of your child’s brain functions, especially the synapses or connections. The more the cells of your child’s brain connect, the more potential his brain has for learning.

Essential Fatty Acids: EFAs support your child’s brain development, especially his eye functions. Your child cannot make his own EFAs, so he has to rely on your diet to get what he needs.

Did you know?

Anmum Materna is high in folic acid, a nutrient clinically tested to support the growth of your foetus and reduce its risks of birth defects. What’s more, it also contains Gangliosides, essential fatty acids and Sialic Acid – all of which play important roles in the mental growth of your child.

Just two glasses of Anmum Materna a day give you 100% of your daily folic acid and 50% of your iron needs. Best of all, it has reduced fat and lactose, and loads of nutrition.

Take one glass with breakfast and one glass at bedtime, and feel confident that you’ve given your child the brain food he needs! -source-

Thursday, February 4, 2010

2 months Annivesary

hari ini genap 2 bulan saye dan hubby bergelar suami isteri :) bb dalam perot pon dah 2 bulan. hehe. bunting pelamin :) tak sangke secepat ini, tp rezeki Allah S.W.T mane kita boleh tolak kan? bersyukur (^-^) MyEm0.Com


tak sabar nak tgk perkembangan baby ni..hari2 mummy ngan daddy die ni sembang2, soh bb membesar dengan sihat, sempurna dan jadi anak yg baik.huhu.. daddy die nak anak lelaki, sbb die kate bia boboy 1st, leh jage adik2.huhu. saye plak kalau boleh nak gigirl, tapi tak kesah pon. Ketentuan dari Nya. kite tunggu dan lihat je la nnt kan. boy ke girl?MyEm0.Com


Alhamdulillah, hari2 sepanjang bergelar suami isteri dipenuhi dgn penuh gumbira, ketawa, kadang2 je emo. MyEm0.ComSemoga perasaan sayang menyayang ini berkekalan hingga anak cucu dan akhir hayat. Aminnn..

Wednesday, February 3, 2010

No Special Mood

Ari ni saye rase sangat tidak sihat kerana pale dan perut saye agak pusing..loya, perot masuk angin mcm tak mkn. padahal dh byk mkn dh.tak cukup kot.mungkin kene letak stok biskut kat opis ni. coklat ke.ari2 biskut pon boring jugak.huhu. perot kene senantiasa berisi. skang ni pukul 4.19pm saye dah lapa.padahal baru je makan bersama cik chee chung kat Ani Sup Utara td.mkn nasi lagi..



kalau saye tak mkn, perot masuk angin, bile perot saye berangin dan berbunyi2 lagu Jai Ho saye sakit pale, saye rase nk muntah.. jadi saye kene makan. FULLSTOP.

NOTA: tak sihat, nak tido je, sblm tido kene mkn dulu :)

Monday, February 1, 2010

Susu Lembu yang Fresh


hari ni saye tapau susu lembu yang fresh dr ladang. hehe. hubby saye sukeee ngat minum, saye slalu tanye die..takde bau ke?hehe.bau lembu ke. die kate sedappp.. so ari ni saye tergerak hati nk tapau susu ni bawak ke ofis pas sarapan ngan die. tp main ngelat sket la..letak gule..hehe dap gak.takde bau.kalo panas2 mesti lagi sedap..ni td perot dh full, letak kat ofis minum skarang kompem la dah sejuk kan. bile dah sejuk saye rase tak sudi nk minum. ahakss..kalo sejuk peti ais sedap la gak kan. so ape nk buat dgn susu ni yek? membazir je. simpan la kot. balik kang kasi panas kan??
kenape tibe2 tergerak minum susu ek? sbb las sunday MIL tanye dh stat minum susu ke belum? die soh beli ANMUM.kene stat sekarang. so, hari ni saye akan beli la susu ANMUM. bagus utk baby dan mak baby, sbb baby membesar die akan amik calcium mummy, so nnt mummy tak cukup calcium, cian mummy kan. (^-^)

Sunday, January 31, 2010

Selamat Hari Wilayah Persekutuan

Hari ni KL cuti. saye cuti, tapi hubby terpakse berkeje. cian saye. di hari cuti memerap kat umah. Last Saturday pon die keje tapi saye ikot. dan pergi berjalan2 ke Sogo, pasar mlm Jalan Tar.. lame tak pegi. dan sedang jalan2 cari mkn, saye terjumpe la SPRING POTATO..sangat menarik perhatian saye..


tatau la korang maybe dah penah dengar, tp percayelah inilah pertame kali saye jumpe makanan ini dan saye sbg penggemar kentang kompem la nak cube kan. ade pelbagai perisa. tapi yg saye dapat ingat BBQ and Cheese. saye pilih cheese..:)





bagi yang nak memulakan perniagaan pon disediakan mesin dan perkakas2, korang gi la layari web dorang ni.. Spring Potato .saye rase masih banyak peluang sbb ramai yang tak kenal lagi dgn spring potato ni..ehe. pasar mlm kat umah saye pon belum ade lagi.huhuhu..


akhir kate,

Thursday, January 28, 2010

Jangan Tegur Lagi!

hehe..title post yang agak mengelirukan. itu hanye lah tajuk cite SERAM @ TV3 yang kini menjadi kesukaan, kegemaran saye dan hubby :) saye la ni ajar hubby tgk cite ni.ahakss..

tak sabar nak tunggu setiap hari Khamis jam 9.30mlm.

Mengisahkan sepasang suami isteri, dimana mak si suami(Eizlan Yusof) xsuke kan menantu nye dan sering membuat pelbagai percubaan untuk memisahkan si suami dan si isteri (Rebecca) dan ingin menjodohkan si suami dengan seorang Dokter aka bekas kekasih si suami (dilakonkan oleh Aida Aris). Pelbagai cite seram timbul dan kekacauan yang berlaku di dalam rumahtangga si suami dan isteri tersebut.cite lagi? sile la tgk ye..

source

P/S: cepat la ari kamissss.. :) tak sabaa nk tgk episod seterusnye..ngape la buat seminggu sekali je..isk2..

Monday, January 25, 2010

Aku Rindu Sayang Kamu (^__^)

saye sangat rindu same si hubby ku di saat ini.hukhuk.jangan la nak meluat sangat. saye suke, jadi saye tulis.tak suke jangan bace :p ahakss.~

ari ni nk p dating lagi la. ke mane plak ek. smlm dh gi Old Town, mengidam makan Asam Laksa Old Town.sedapppnye laaa. teringin plak nk makan lagi.ade sape2 nk gi lunch ni?huhu. ni gambaran makanan semalam. saye punye hanyalah Asam Laksa dan Ice Chocolate.yang lain milik si dia.huhu. lagi 1 xsampai lagi mase ni. French Toast kesukaan bersame :)


Disebabkan rindu dan sayang, lagu ni asik terngiang2 di corong telinge ni.hukhuk.

AKU RINDU SAYANG KAMU - BLACK MENTOR

Siang dan malamku kini menjadi satu

Terasa sedihku bila tiada mu

Apakah ini dinamakan cinta oh

Menjadi aku yang punya

Apakah kau dah tak sepertiku

Rasa hari-hariku tak menentu

Bagaikan lilitan terikat di jantungku

Terasa sungguh

Aku rindu sayang kamu

Matamu aku cinta kepadamu

Sayang kamu

Apakah kau rasa sepertiku

Rasa hari-hariku tak menentu

Bagaikan lilitan terikat dijantungku

Terasa sungguh..........

Sunday, January 24, 2010

Scan Part II

tajuk ari ni terus meloncat ke Part II ek..sbb Part I saye cite dalam ni je la..sbb sket ngat.huhu..
saye scan mase saye ke klinik dekat area rumah. mase tu scan sbb sgt kompius dgn tarikh las piyed. saye mmg tak penah catat pon tarikh piyed saye :p Mule2 dokter mcm tak nak scan, die bgtau kecik lagi ni. tp sbb saye nk sgt tau usia die,saye berdegil nk scan gak.Dokter scan bgtau rahim besar dr normal, tp cari punye cari xjumpe dot nye pon.doc kate selalu kalau 6 minggu da boleh nampak 1 dot. hukhuk. sangat keciwaaa..doc kate dtg scan lagi 2 mgu..T__T
ha..ni baru la masuk topik scan part II ni, so hari ni 8 mgu kalo ikot yg saye assume la.. saye ke klinik utk scan. tp bukan klinik yg same.klinik lain pulak. tunggu punye tunggu around koi 11 baru masuk. doc bgtau kene penuhkan pundi kencing baru nmpak dgn jelas. minum air berbotol kat lua smpai rase nak termuntah. sbb minum byk2 at one time.air berperisa takpe gak,air masak ni lemah betol laaa. agak2 dh penuh perot, doc pon mule kan scan, saye doa byk2, kali ni mintak2 nmpak dah. akhirnye nampak kantung bb. tp doc cakap patot heartbeat n fetus dah boleh nampak, die cari2 tapi tak jumpe gak...T__T at last, die kate dtg semule nextweek untuk confirmkan..tak suke condition seperti ini. semoga nexweek dah boleh nampak bb and dengar heartbeat die..aminnn.. (*-*) Doa2kan semua sihat, selamat dan sempurna ye :)

Friday, January 22, 2010

Tidak Stabil


huuu..semakin tidak stabil di kala ini. pagi2 sangat mengantok. aktiviti wajib setiap jam 10pagi, tdo dan merehatkan diri selama 15minit. :)



ari ni plak terase loya yang teramat sangat. jenuh ku tahan supaya ape yg ku makan dan berada dalam perut ni sentiase berada di dalam sihat sejahtera.



tak penah2 semenjak saye keje di dalam sektor awam ni, hari jumaat aku tidak kemane2, dan hanya tidor.hari ini dalam sejarah.hahaha. tido selame 1 jam dan kemudian meneruskan perjalanan pg makan bende yang diidam2kan dengan mamai. macam diawangan. jumpe kawan saye, Has mase dlm lif dan die sempat tanye, "macam mane perasaan?" disebabkan mamai dan tidak larat saye jawap "nape tanye skang, lainkali la tanye.tak larat nk jawap" ahaks.tak tau kenape jawapan sebgitu rupe leh kua dr mulut saye..sori ye Has.sangat in mamai condition tadi. :p




Ramai yang bg kata semangat soh sabar, pembawakan budak.thanks memahami. tapi mmg sangat letih during this 1st trisemester. yang penah melalui je memahami lebih mendalam kot ek.

Wednesday, January 20, 2010

Buah-buahan tempatan

Semalam hubby saye tak OT, my MIL pesan soh cari buah delima. baik untuk bb.so, kami singgah la NSK balik tu. smpai je tempat buah, buat pertame kali nye, saye jadi rambang mate kat buah2an..huu..sangat pelik. tak penah pon sebelum ni saye sebegitu rupe.

saye sambar buah Delima, Mangga, Dragon fruit & Mata Kucing. rase macam nak kaut banyakkk lagi buah2 kat situ tp pk cukup la dulu. nnt bile teringin singgah beli lagi. buah2an je smlm cost RM 60++. mmg tak pernah berhabis sebanyak itu untuk buah2an saje tau. tp mmg saye sangattt suke & puas hati dapat borong buah2an smlm.






dapnyee..tak sbr nk balik umah nk mkn buah2 ni.. :p